tiistai 10. toukokuuta 2016

Vierailu päiväkodissa ja päiväkodissa

Maanantai 9.5.2016

Hyvän aamupalan jälkeen delegaatiomme noudettiin ensimmäiseen tutustumispaikkaan, joka oli Yume-Chouo Kindergarten. Vastaanotto oli suloinen ja se yllätti erittäin suurella lämmöllä. Lapset heiluttivat  Suomen lippuja ja toivottivat tervetulleiksi.

Teimme huomioita yleisesti päiväkodista. Ryhmäkoko on iso, mutta lapset käyttäyttyivät hienosti pienistä tiloista huolimatta. Yhdessä huoneessa oli kolmen ikäisiä lapsia, omissa ryhmissään. Päiväkodista löytyy myös ulkoilutila ja liikuntasali. Lasten omatoimisuus herätti hämmästystä, sillä esim. kaksivuotias osasi pestä kädet itse wc-käynnin jälkeen.

3-5 - vuotiailla lapsilla oli päiväkotipuvut.Yksivuotiaat opettelivat englantia syntyperäisen opettajan johdolla laulaen.
Alle 4- vuotiaat nukkuivat päiväunet näillä sängyillä

Toinen vierailukohde oli päivätoiminta ja ryhmäkotiyksikkö Nagai Kouen. Asiakkaat käyvät päivätoiminnassa 1-5 päivänä viikossa ja viettävät siellä 2 - 9 tuntia kerrallaan. Päivätoimintapäivä alkaa siten, että hoitaja mittaa asiakkaalta esim. verenpaineen ja sykkeen.  Näiden tietojen perusteella suunnitellaan päivän sisältöä, kuten toimintaan osallistuminen ja kylpy. Päivätoimintapäivään kuuluu myös toimintatuokiot, ruokailu, kauneudenhoito, kuntoutus ja tarvittaessa lepo. Pääajatus on se, että asiakas on aktiivisesti mukana toiminnassa. Päivätoimintaan tullaan tekemään - ei lepäämään!


Samassa talossa sijaitsee ryhmäkoti, jossa on pieniä asumisyksiköitä. Vierailimme 9 asukkaan kodissa. Asukkaat ovat muistisairaita. Myös tässä yksikössä asukkaat viettävät päivän yhdessä toimien. Toimintamuotoja oli laidasta laitaan, esim. muistipelit, avustaminen ruuan esille asettelyssa. Kerran viikossa asukkaat käyvät kaupassa ja tekevät yhdessä lounaan.

Heli Ylitalo ja Vendla Tiihonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti