lauantai 21. toukokuuta 2016

Ensimmäistä kertaa Japanissa – Tainan mietteitä matkan jälkeen


Hyvinvointiteknologiaryhmän matka Osakaan oli ensimmäinen matkani Japaniin. Pitkä lentomatka tuntui etukäteen jännittävältä, ja sitä valloittavampi tunne oli yön matkustamisen jälkeen saapua lentäen uuteen aamuun ja nähdä ensimmäiset aamuauringon säteet lentokoneen ikkunasta. Samat huikaisevat tunnelmat jatkuivat viikon aikana päästessämme vierailemaan vanhainkoteihin, ryhmäkoteihin, päivätoimintakeskukseen, päiväkotiin, eri oppilaitoksiin ja yrityksiin. Unohtumatonta on se ystävällisyys ja lämpö, jolla meidät otettiin vastaan, sekä kanssaihmisiä kohtaan osoitettu kunnioitus, joka näkyi sekä toimintojen esittelyissä että esim. kohtaamisessa ja vuorovaikutuksessa ikäihmisten kanssa. Tässä aurinkoisessa ystävällisyydessä; oman työn ja asiakkaiden arvostuksessa on meillä kyllä opiksi otettavaa. 

Japanin vanhan ja arvokkaan kulttuuriperinnön ja uuden huipputeknologian kohtaamisessa tuli esiin kiinnostava vastakkainasettelu. Teknologian korkeatasoisuudesta huolimatta siihen suhtauduttiin japanilaisissa hoitotyön ympäristöissä hyvinkin epäilevästi, ja sen pelättiin estävän hoitotyössä erittäin tärkeäksi arvoksi koettua inhimillistä läheisyyttä. Kulttuuriin liittyvä käytös ja perinteet ovat edelleen tärkeä osa japanilaisten elämää ja perinteiden vaalimista ja niiden siirtämistä myös tuleville sukupolville pidetään hyvin arvokkaana: esimerkiksi päiväkodissa oli oma teeseremonia-huoneensa ja vanhainkodissa kokoontuivat niin kalligrafia- kuin origami-ryhmät. - Epäilys teknologian ”kylmyydestä” on tuttu myös Suomessa, mutta ehkä täällä olemme onnistuneet jo ylittämään monia esteitä sen hyödyntämisen tieltä, ja osaamme jo rohkeammin tarttua sen avaamiin positiivisiin mahdollisuuksiin myös ikäihmisten hoito- ja kuntoutustyössä. Meillä vahvuutena on myös teknisen- ja sosiaali- ja terveysalan yhteistyö alan kehittämistyössä sekä yhteistyön laajuus käytännön ruohonjuuritasolta koulutusorganisaatioihin ja alan yrityksiin asti. Tästä japanilaiset yliopistojen ja tekniikan yritysten edustajat olivat erityisen kiinnostuneita ja halukkaita kuulemaan lisää.

Todella mielenkiintoista oli myös kuulla japanilaisten yhteistyökumppaneiden esittelyjä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja koulutusjärjestelmästä, niiden myötä huomasi katsovansa uusin silmin myös suomalaisia ratkaisuja, mikä vahvisti ajatusta kansainvälisen yhteistyön tiivistämisen ja monipuolistamisen merkityksestä. Teknologian ihmisläheinen kehittäminen, tavoitteena esim. ikäihmisten arkielämän helpottaminen ja rikastuttaminen onkin varmasti se tulevaisuuden iso asia. Tätä työtä ohjaaviksi arvoiksi voisimme mielestäni hyvin lainata Osakan Human Science yliopiston toiminnan arvot: Kunnioituksen, luottamuksen ja rakkauden.

 -          Taina Halsvaha
 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti