torstai 14. joulukuuta 2017

Seminaari



Seminaarin avasi Ryusei Fukushikai säätiön Kayoko Fjuimoto. Hän kertoi säätiön yhteistyöstä Hanako-verkoston kanssa. Seminaarin teema oli hoitotyön tulevaisuus ja erityisesti hoivateknologia.

Sosiaali-,terveys- ja työministeri Hidenobu Otani sekä Hyvinvointi-ja vanhuusasioiden ministeri Takeshi Kobayashi toivat seminaariin tervehdyksensä ja painottivat hyvinvointiteknologian ja laadukkaan vanhustenhoidon tärkeyttä vanhenevan väestön Japanissa. Japanissa tarvitaan osaavaa työvoimaa vanhustyöhön, mutta työvoiman löytäminen vanhustyöhön on haastavaa. Ehkä lisääntyvä teknologia tuo työhön hohdokkuutta, mutta lisäksi tarvitaan myös työolojen ja palkkauksen kohentamista. Takeshi Kobayashi korosti hyvinvointirobottien merkitystä vanhustyön helpottajina. Vanhukset taas tarvitsevat helpostikäytettävää teknologiaa helpottamaan omaa elämäänsä ja parantamaan itsenäistä selviytymistä kotona.

 Hanako-hankkeen puheenvuoron piti Sirje Hassinen. Hän kertoi Hanako- hankkeesta, sen toiminnasta ja historiasta. http://www.hanako-network.com/   

Seminaarin toisessa osassa oli hyvinvointiteknologian liittyviä puheenvuoroja. Kuulimme mm.Osakan teknillisen  yliopiston professorin Hiroshi Ishiguron puheenvuoron siitä, mitä inhimillistä ominaisuuksia halutaan ja voidaan robotteihin liittää ja miten erilaiset ihmiset nämä ominaisuudet kokevat. Monille terveille ja nuorille henkilöille  kauniit robotit vaikuttavat houkuttelevilta. Kuitenkin ilmeettömät robotit kiehtovat esim autisteja sekä Alzheimerin sairastuneita. Keskeinen kysymys on, minkäänlainen ja tyyppinen robotti lisää kommunikointia ja motivoi liikkumaan eniten. Kauko-ohjattava Telenoid esiteltiin esimerkkinä neutraalista ja ilmeettömästä robotista, joka tutkimusten mukaan herättää positiivisia kokemuksia tutustumisen jälkeen. Vanhusten eivät kokeneet Telenoidia millään tavalla oudoksi, vaan liittivät siihen tutustumisen jälkeen hyvin positiivisia kokemuksia, eivätkä kyllästyneet siihen. Toinen esimerkki oli ilmeetön Hug-Be, jonka halaaminen lisäsi tutkimuksessa vanhusten onnellisuutta.
Iltapäivällä kuulimme myös eri yritysten, kuten Daiwan ja Panasonicin puheenvuoroja ja tuote-esittelyitä teemaan  liittyen; esim. pyörätuoliksi muuttuva sänky. Teknologiayritykset tarvitsevat yliopistoja ja työpaikkoja kehittämään hyvinvointiteknologiaa yhdessä.

Nina Eskola- Salin (klo 15.06-15.16) kertoi Hyvinvointiteknologia - verkoston toiminnasta ja tuloksista.
Seminaari oli suunniteltu minuutin tarkkuudella ja meidän hämmästykseksi aikataulu piti melko hyvin!
Seminaarin jälkeen oli vielä rouva  Fujimoton uuden kirjan julkaisutilaisuus ja juhlaillallinen, jonne mekin olimme kutsuttuja. Upeat juhlat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti