sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Maria ja EIja Yme Nagaissa


Meidät otettiin vastaan lämpimästi, japanilaisen tapakulttuurin mukaisesti.
Tavoitteenamme oli järjestää toimintatuokioita hyvinvointiteknologiaa hyödyntäen päivätoimintakeskuksessa ja osastolla. Olimme aiemmin (20.11) tutustuneet yksikköön ja ymmärtäneet teknologian käyttöön liittyvät haasteet. Olimme suunnitelleet erilaista toimintaa huomioiden asiakkaat, tilat ja muut resurssit.
Tavoitteenamme oli järjestää päivätoimintakeskuksen asiakkaille mm. suomalaisen musiikin tahtiin liikkumista, pelituokioita ja tutustumista suomaisen vanhuksen elämään digitarinan avulla. Olimme myös miettineet, että nämä voisivat toteutua hyvin huomioiden päiväkeskuksen muun toiminnan. Olimme myös ajatelleet, että voisimme soveltaa suunnitelmaamme osastolla asukkaiden sen hetkisen toimintakyvyn ja jaksamisen mukaan.

Miten toteutui:

Suunnitelmamme muuttuivat Wi-Fi:n toimintaongelmien takia. Olimme jo varautuneetkin siihen ja miettineet muuta ohjelmaa tilalle. Hyödynsimme mm. kännykkään ladattua piirustussovellutusta. Henkilökunta auttoi myös meitä ottamalla meidät mukaan päivittäin toteutuvaan liikuntatuokioon. Liikkeet olivat asiakkaille tuttuja ja kukin teki niitä oman toimintakykynsä mukaan. Tuokion päätteeksi lauloimme heille suomalaisia lauluja.
Lounaan jälkeen jatkoimme muistisairaiden hoivaosastolla. Osa asukkaista oli meidän tullessa päiväsalissa. Ystävällisen henkilökunnan avustuksella tutustuimme asukkaisiin ja pääsimme myös tekemään origameja taitavan ohjaajan ja omaisen avustuksella. Origamien taittelun lomassa mietimme niiden tekemisen merkitystä kulttuuritietouden edistäjänä, hienomotoristen taitojen ja keskittymiskyvyn parantajana.

Mietteitä ja havaintoja:

Japanilainen perinteitä arvostava tapakulttuuri ilmeni niin asiakkaiden kohtaamisessa kuin muussakin toiminnassa päivän aikana. Vanhusten kunnioittaminen ilmeni erityisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Erilaiset säännöt ja normit ohjasivat toimintaa, esim. tarkkana päiväohjelmana tai tiettynä liikuntatuokiona kaikille. Kylpeminen on myös osa perinteistä kulttuuria. Päiväkeskuksen asiakkaat kävivät myös kylpemässä sovittuina päivinä.
Perinteet ohjasivat paljon käytänteitä. Teknologiaa on otettu käyttöön pienin askelin. Miten esim. päivätoimintaa voisi rikastuttaa teknologian avulla vaatii vielä keskustelua ja erilaisia resursseja.
Erityisen myönteisenä koimme Nagain sosiaalisen ilmapiirin, aistittavissa oli työnilo ja vanhusten kunnioittaminen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti