tiistai 28. marraskuuta 2017

Kiertokyläily rouva Fujimoton yksiköissä



Tutustuimme neljään rva Fujimoton vanhusten palveluita tarjoavaan yksikköön. Näissä kaikissa on aulassa ns. ”Suomi -alttari”, johon on kerätty Suomesta saatuja lahjoja. Veimme jokaiseen yksikköön lahjapussin, joiden sisällöt ilmeisesti pääsevät jälleen näytille näille ”alttareille”. Yhteistä yksiköille on myös se, että vieraat jättävät kengät eteiseen ja vaihtavat sisätossut. Jokaisessa paikassa saimme sydämellisen vastaanoton ja pitkät vilkutukset bussimme jatkaessa matkaansa.

Yume Amami:
Yume Amamin kupeessa on temppelialue n. 500 vuotta vanhoine puineen. Talon johtaja kierrätti meitä ensin siellä. Valkoisiin vaatteisiin pukeutunut pappi ”kioskin” näköisessä talossa tarjosi meille kumarrellen ja ystävällisyyttä puhkuen puisia elämänohjeita jokaiselle henkilökohtaisesti.
Temppelialueella jokainen ravisteli paksua köyttä ja kilistimme isoa kelloa ja näin saimme ”levollisen” mielen.

Päärakennuksessa henkilökunta odotti meitä rivissä tervehtien. Tutustuimme eri kerroksiin, joissa tapasimme enimmäkseen muistisairaita. Osa vanhuksista odotti suomalaisia vieraita innolla ja eräällä vanhuksella oli käsitöitä meille lahjaksi. Jotkut asukkaista osallistuivat talon askareisiin, esim. laittoivat pyyhkeitä rullille (pyyhkeitä käytetään ennen ruokailua käsien siistimiseen).

Yume Amamissa on neljän ja kahden hengen huoneita. Asukkaan ja vieruskaverin tilan erottaa valkoinen paperiseinä, jotta päivänvalo heijastui myös ikkunattomaan tilaan. Käytävien seinillä oli taiteilijalta tilatut taulut. Kuntoutushuone oli sujuvasti arjen keskellä, ja siellä meille esiteltiin kevennetty kävelyn apuväline.

Eräässä asukashuoneessa näimme sängyn, joka taittuu tarvittaessa tuoliksi. Asukasta ei tarvitse siirtää/nostaa pois sängystä lainkaan istumaan siirron aikana. 




Yume Nagai:
Alakerrassa on päivätoimintakeskus ikäihmisille, jotka asuvat kotona. Nytkin heitä oli parikymmentä paikalla ja esittäydyimme heille ikään kuin luokan edessä seisten. Päivätoiminnassa tärkeää on sosiaalinen ja yhteisöllinen toiminta, kylpeminen (2x/ viikossa , oma aika jokaisella asiakkaalla), ruokailu sekä päivittäiset toiminnot, esim; joogaa, jumppaa, askartelua. Omaiselle mahdollistuu tauko ikäihmisen ollessa päivittäisessä toiminoissa.
Yläkerrassa on ryhmäkoti alle 10 asukkaalle. Täällä huoneet olivat yhden hengen huoneita.  Meille esiteltiin kävelyyn motivoiva askelmittari. Sen, ja seinällä olleen kartan avulla asukas voi kuvitella kävelevänsä esim. tunnettuun temppeliin. Kilometrit laitettiin ylös tarkoin.

 Eräässä asukashuoneessa merkillepantavaa oli virtsankeräyspussi, joka oli piilotettu kauniiseen kukalliseen pussiin.






Yume Paratiisi:

Neuvonnassa Paro hylje otti meidät vastaan isoin
silmin ja hyristen. Aulan keskellä oli sisäpuutarha, jota ympäröivät lasiseinät. Asukkaat voivat kävellä puutarhan ympärillä olevia käytäviä ja nauttia ”maisemasta”. (Mainittakoon, että Yume Amamissa on vastaavanlainen puutarha). Jokainen kerros oli nimetty suomalaisten teemojen mukaan: Forest, Aurora, Blue Lake. Talossa on tarjolla päivätoimintaa ja ikäihmisten tehostetun hoidon ja palvelun osastoja. Päivätoiminnan osastolla tapasimme innostuneita vanhuksia. Nähtävillä oli suomalaiset Hur -kuntosalilaitteet, eräänlaiset jalkojen verenkiertoa parantavat lämmityslaitteet, katossa roikkuvien narujen kanssa ohjattua liikuntaa sekä askartelua. Meille esiteltiin myös ruotsalainen keinuntatuoli ”relaxing chair” jossa levoton asukas saa rentouttavaa hoitoa 20 minuuttia kerrallaan painopeite yllään.







Yume Miyakojima
Tämän vierailun aloitimme railakkaasti kajauttamalla ”Minun kultani kaunis on” -laulun. Vanhukset ja työntekijät olivat saman tien mukana taputtamalla tahtia käsillään. Täällä käy päivittäin 40 asiakasta, kukin heistä käy 1-5x/viikossa. Myös täällä oli käytössä Hur -kuntosalilaitteita. Päivätoiminta toimii samoin periaattein kuin edellä kuvattu Yume Paratiisin päivätoiminta.
Täällä esiteltiin myös kylpyhuone ja kylpemisen tärkeys.


Johtaja kertoi meille care manager- toiminnasta. Care managereilla on vastuullaan 40 ikääntynyttä osakalaista. Care manager suunnittelee yhdessä asiakkaan kanssa, millaista apua (esim. apuvälineitä) asiakas tarvitsee omassa kodissaan. Kun kotona asuminen ei enää onnistu, hän suunnittelee myös sopivan asumispalveluyksikön tai päivätoiminnan palvelut. Päivätoiminnan asiakkaaksi pääsee tiettyjen kriteerien mukaan. Jos asiakas toivoisi pääsevänsä päivätoimintaan, mutta kriteerit eivät täyty, suunnitellaan tälle esimerkiksi jotain kerhotoimintaa. Care manager tapaa asiakkaansa kerran kuukaudessa arvioidakseen mahdollista muuttunutta tilannetta. Hän käy kotikäynneillä yleensä yksin, mutta saa tarvittaessa muita ammattilaisia mukaan.
Miyakojimasta lähtiessämme saimme päivän neljännet pitkät ja iloiset vilkutukset. Viimeiset vilkutukset eivät nämäkään olleet, sillä seuraavaksi illan ohjelmassa oli vielä yhteinen päivällinen japanilaisten kanssa Ganko -ravintolassa.

-Kirsi, Teija ja Maria-












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti