Seminaarin avasi Ryusei Fukushikai säätiön Kayoko Fjuimoto. Hän kertoi säätiön yhteistyöstä Hanako-verkoston kanssa. Seminaarin teema oli hoitotyön tulevaisuus ja erityisesti hoivateknologia.

Hanako-hankkeen puheenvuoron piti Sirje Hassinen. Hän kertoi Hanako- hankkeesta, sen toiminnasta ja historiasta. http://www.hanako-network.com/
Seminaarin toisessa osassa oli hyvinvointiteknologian liittyviä puheenvuoroja. Kuulimme mm.Osakan teknillisen yliopiston professorin Hiroshi Ishiguron puheenvuoron siitä, mitä inhimillistä ominaisuuksia halutaan ja voidaan robotteihin liittää ja miten erilaiset ihmiset nämä ominaisuudet kokevat. Monille terveille ja nuorille henkilöille kauniit robotit vaikuttavat houkuttelevilta. Kuitenkin ilmeettömät robotit kiehtovat esim autisteja sekä Alzheimerin sairastuneita. Keskeinen kysymys on, minkäänlainen ja tyyppinen robotti lisää kommunikointia ja motivoi liikkumaan eniten. Kauko-ohjattava Telenoid esiteltiin esimerkkinä neutraalista ja ilmeettömästä robotista, joka tutkimusten mukaan herättää positiivisia kokemuksia tutustumisen jälkeen. Vanhusten eivät kokeneet Telenoidia millään tavalla oudoksi, vaan liittivät siihen tutustumisen jälkeen hyvin positiivisia kokemuksia, eivätkä kyllästyneet siihen. Toinen esimerkki oli ilmeetön Hug-Be, jonka halaaminen lisäsi tutkimuksessa vanhusten onnellisuutta.

Seminaari oli suunniteltu minuutin tarkkuudella ja meidän hämmästykseksi aikataulu piti melko hyvin!
Seminaarin jälkeen oli vielä rouva Fujimoton uuden kirjan julkaisutilaisuus ja juhlaillallinen, jonne mekin olimme kutsuttuja. Upeat juhlat!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti